Da ne bude duplih plodova kod polke...

Savet kako da se ovo prevaziđe

Da ne bude duplih plodova kod polke...

Savet kako da se ovo prevaziđe

Dočekali smo da je zahladilo. Uz preko potrebnu kišu stiglo je i osveženje. Sa vrhunskih 40 °C temperatura se u vrlo kratkom vremenskom roku spustila na dnevnih 16 °C, i noćnih čak 11 °C. Nama ugodno, bolje spavamo, ispekli smo se na vrućinama. A pitanje je kako je malini, da li njoj godi, kako ona izdržava sve ove promene? Berba sorti maline jednogodišnjeg tipa, kao što su polka, polana, himbo top, enrosadira, amira i slično u punom je zamahu, ili bi trebala biti. Na ekstremnim vrućinama biljke su bile opržene, i malinari su sve činili da umanje ožegotine od sunca. Na plodovima maline ožegotine od sunca smo uočavali kao bijele fleke, i jedino rešenje jeste zaštita od sunca u vidu mreže za senu ili one protiv grada, naravno uz odgovarajuću ishranu biljaka. Ali, malinari neće, kažu ne treba, kako se nekad uzgajalo i bilo bolje, samo daj vodu i sve se vrati na svoje. Evo sad nam došla voda, pade kiša, osvežilo, i šta se događa? Kao posledica nagle promene vremena dešava se stres kod biljaka maline. Budući da se kod sorti jednogodišnjeg tipa još uvek formiraju plodovi i odvija cvetanje, ova nagla promena koja uzrokuje stres za posledicu će imati deformacije ploda. Svi ste Vi to i ranije videli, a sad da pojasnimo.

Prvo šta se može desiti jeste pojava tzv. duplih ili dvostrukih plodova maline, pa mnogi kažu kako je to dobro, jer imaju duple plodove. Kao da ih je više? Međutim, ovakvi plodovi se teže beru, ili prilikom berbe dolazi do njihovog rasipanja, kako ih je teško odvojiti od srži, što sve u konačnici smanjuje kvalitet ploda. Naravno, oni mogu ići na zamrzavanje u nižu kategoriju, ali za potrošnju u svežem stanju nikako.

Druga pojava jeste da se na određenom delu ploda javi ispupčenje, odnosno kao sami početak formiranja dvostrukog ploda, ali je zahvaćen samo jedan manji dio, i nije došlo do duplanja. I ova pojava ima za rezultat sve kao i prethodna, a generalno obje uzrokuju smanjenje kvaliteta ploda. Naravno, ovakvi plodovi mogu neravnomerno sazrevati, što Vama ne ide u prilog, jer želite što više nabrati pre nastupanja mrazeva.

Zašto se ovo dešava? I dok mnogi gataju da se radi o ovom ili onom, pojava deformisanih plodova maline izraženija je u periodu naglih promena vremenskih prilika, i može se javiti kod svih sorti maline, bez obzira da li su jedno ili dvogodišnjeg tipa. Kada naglo zahladi, odnosno desi se brza promena vremenskih prilika sa vrućine na prohladno, dolazi do stresa kod biljaka maline što se u fazi plodonošenja manifestuje deformacijom plodova. Iako imate mrežu koja je plodove maline čuvala od ekstremnih temperatura, iako ste redovno hranili i navodnjavali, sigurno ćete u narednom periodu imati dvostrukih i deformisanih plodova maline. No, kako bi se to prevazišlo, trebate maksimalno moguće pomoći biljakama maline da prevaziđu stanje stresa, i tako bez problema nastave proizvodnju plodova vrhunskog kvaliteta. NAŠ NAJBOLJI RECEPT I SADA DOLAZI DO IZRAŽAJA, A TO JE KOMBINACIJA TRAINER I PRAVI ČAROBNJAK SCUDO. Ko je već uradio tretman kako smo ranije dali preporuku u prethodnoj objavi, sada nema potrebe ponavljati.