Ekstremno vreme i uzgoj maline jednogodišnjeg tipa

Za agronome i malinare, na putu uspeha, evo pravog saveta...

Mnogo je brige ovih dana kod malinara koji uzgajaju sorte maline jednogodišnjeg tipa, kao što su: polka, polana, amira, himbo top, džoan dži, enrosadira, delniva i slično. Ekstremno visoke temperature, nedovoljna količina vode, izostanak mreže za senu, nagla promena vremenskih prilika, agresivni vetrovi sa izmenama od vrućih do svežih, pljuskovi izrazito krupnih kapi kiše, a u određenim delovima grad ili led, sve se iskombinovalo u ovim danima i preti da ugrozi proizvodnju. I dok se svi pitaju šta i kako, i uz mnogo raznoraznih preporuka, ovih ili onih preparata, mali je broj onih koji se na osnovu realnog stanja udube i ponude rešenje. Zato smo mi tu, da pomognemo svim malinarima regije, i na vreme damo najbolji savet da sačuvaju i održe proizvodnju, jer je cena zadovoljavajuća. Najvažnije je shvatiti da i struka i proizvođači moraju još mnogo toga da uče na putu uspeha. Da istina je, koliko god prethodna rečenica odbojno zvučala, nema više pukog prepisivanja od ovoga ili onoga, naslepo aplikacija đubriva, nekontrolisanih primena vode prilikom navodnjavanja, kojekakve kombinacije aminokiselina, a posebno različitih đubriva, te povećanje njihovih količina. SADA MORA KONKRETNO ZNANJE DA SE REŠE POSTOJEĆI PROBLEMI, I ZATO JE TU OVAJ SAVET.

Ekstremne vremenske prilike ugrožavaju plodonošenje kod polke (odnosi se i na ostale sorte iz ove grupe, ali zbog obimnosti navodit ćemo samo ovu sortu) tako što dolazi do:

  • ožegotina na biljkama i plodovima, pregrijavaju se i budu opečeni, spaljeni, suše se;
  • smanjene produktivnosti, odnosno ukupnog rasta i razvoja biljke kako je fotosinteza prekinuta ili umnogome narušena,
  • promene boje na listovima u vidu raznoraznog žutila i smeđenja, što je posledica ograničene ili zaustavljene sinteze proteina,
  • odgađanja sazrevanja ploda, zbog toga što biljke ulaze u fazu mirovanja, jer ne mogu funkcionisati bez posebne pažnje u nege u ekstremnim vremenskim uslovima;
  • smanjenje krupnoće ploda jer nedostaje dovoljna količina vode, hrane i energije da sve ćelije održe svoj kapacitet funkcionisanja.

Da bi se sve navedeno prevazišlo, morali smo napisati ovaj savet i reći da je ČAROBNJAK SCUDO SADA GLAVNI NA SCENI. DA, DOBRO STE ČULI, SADA SNAGU BILJCI MALINE JEDINO MOŽE VRATITI ON AKO GA PRAVILNO PRIMENITE.

PRVO ŠTO MORATE ZNATI JESTE DA SCUDO NIJE SAMO ĐUBRIVO NA BAZI BAKRA kako mnogi smatraju, i onda preporučuju raznorazne proizvode koji su to. BAKAR JE NEPOKRETAN U BILJCI, DAKLE NE MOŽE SE KRETATI, TE AKO KORISTITE ĐUBRIVA NA BAZI BAKRA O TOME MORATE VODITI RAČUNA. MEĐUTIM, KOD ČAROBNJAKA SCUDO BAKAR JE VEZAN ZA AMINOKISELINE BILJNOG POREKLA, GLUKONSKU KISELINU I PEPTIDE, I OVAKAV SPECIFIČAN SASTAV OMOGUĆAVA BRZO USVAJANJE I MOBILNOST UNUTAR BILJKE. JASNO JE, NIJE SCUDO OBIČAN ČAROBNJAK, JER PORED BAKRA I BILJNIH PEPTIDA ON SADRŽI MOLEKULE VISOKE BIOLOŠKE VREDNOSTI KOJE SIGNALIZUJU, POKREĆU I ODRŽAVAJU SPECIFIČNE PROCESE U BILJCI ZA NJENO NORMALNO FUNKCIONISANJE.

E DA, JOŠ JE VAŽNO ZNATI, KAKO NIJE SAMO ĐUBRIVO NA BAZI BAKRA, ČAROBNJAK SCUDO ZBOG INOVATIVNE TEHNOLOGIJE U FORMULACIJI IMA NISKU FITOTOKSIČNOST, TE NEĆE UZROKOVATI NEŽELJENE POSLEDICE PRILIKOM TRETMANA, ŠTO JE OBIČNO SPECIFIČNO ZA PREPRATE NA BAZI OVOG METALA.

Zašto preporučujemo da koristite scudo sada u uzgoju maline sorte polka, i ostalih iz ove grupe?

Prvo, zbog bakra (Cu), on je taj koji igra nekoliko važnih uloga, a te uloge su sada od suštinske važnosti za opstanak i održanje proizvodnje sorti maline jednogodišnjeg tipa.

Drugo, kombinacija Cu sa peptidima i aminokiselinama, te prisustvo biomolekula predstavljaju vrhunsko rješenje za prevazilaženje stanja stresa izazvanog biotskim ili abiotskim faktorima, a toga je i previše u plantažama polke.

Zbog navedenog, čarobnjak scudo se može posmatrati kao hrana ili segmenti ishrane koji pružaju medicinske ili zdravstvene koristi, uključujući prevenciju i lečenje bolesti. UKRATKO SCUDO JE I HRANA, I LEK, A KOJI ZAJEDNO JAČAJU BILJKU DA SE ODUPRE SVIM POTENCIJALNIM OBLICIMA STRESA.

Šta sada treba dobiti u proizvodnji maline polka sa korištenjem Scuda?

ČVRŠĆE BILJKE – bakar (Cu) je ključni element u sintezi lignina koji daje strukturu biljke, a sada su vaše maline u izuzetno teškom stanju zbog vrućine, klonule i gube strukturu. Jaka struktura biljke, odnosno čvrstoća njenih organa obezbjeđuje otpornost na vanjske uticaje, i tako jedino možete održati proizvodnju u ovim ekstremima. Naravno, polka se treba brati sve do mraza, i ako ste sada zadovoljni sa njom, vrlo brzo kasnije može biti suprotno, jer će se biljka iscrpiti i berba će vrlo kratko trajati. Za vratiti snagu biljci maline sada, održati je za kasnije, obezbjediti normalno funkcionisanje i plodonošenje, potrebno je aplicirati preparat scudo.

TAMNIJE, ILI BOLJE REĆI ZELENIJE BILJKE – biljke polke su Vam iz dana u dan svetlije, menjaju boju listova u svim zonama, pa se traži milion razloga, te ovo je, te ono je. No, suština je da na ovim temperaturnim ekstremima dolazi do smanjenja fotosinteze i sada istu treba pokrenuti, vratiti u potrebne kapacitete, jer bez nje nema ni života za biljku, a samim tim ni proizvodnje. Scudo utiče na fotosintezu, pojačava je, jer bakar je taj koji ima ključnu ulogu u formiranju hlorofila, pigmenta koji daje zelenu boju. Scudo obezbeđuje bolji metabolizam ugljikohidrata i proteina (energija i gradivni elementi), što je esencijalno za rast i razvoj biljke. Puno je ovdje termina i pojmova, ali ne da budete zbunjeni, već ovo je i za agronome, da razumiju i Vama mogu pružiti dodatna pojašnjenja. Praktično, ukoliko su biljke polke stale sa rastom i razvojem, morate ih pokrenuti, a ovo je način. Biljku pokreće i održava proces fotosinteze, a za nju treba zelena boja, ako list istu nema, onda on ne radi, a samim tim ni biljka. Jasno, zar ne?

 

PRESTANAK STARENJA I PROPADANJA BILJAKA – zbog nepovoljnih vremenskih uslova biljke polke počinju da sazrevaju, što praktično znači odrastaju i stare, listovi su Vam izgledom nalik na one pri kraju vegetacije, a još berba nije ni u pola, negde tek početak. Plodovi su kao fiksirani, neravnomjerno sazrevaju, nikako da se ujednače, i naravno, samo vršni delovi imaju zametnut i formiran rod. Razlog tome jeste proizvodnja etilena, hormona koji izaziva starenje kod biljaka, a on je uzrokovan stresnim stanjem. Bakar igra ključnu ulogu u regulaciji etilena, i zato je scudo vrhunski čarobnjak. Peptidi i aminokiseline, te njihove kombinacije i sastav, vrhunske su u scudu za prevazilaženje stanja stresa. Ovo nije jednostavno, ovo je moćno rešenje.

ĆELIJSKI ZID – svi organi biljke, listovi, plodovi, stabljike, peteljke, izgrađeni su od ćelija koje za njihov rast i razvoj moraju besprekorno funkcionisati. Njihovo funkcionisanje sastoji se od niza unutrašnjih procesa koje nazivamo metabolizam. U ovakvim ekstremnim uslovima vremena funkcionisanje ćelija je narušeno zbog poremećenog ili oslabljenog metabolizma ćelijskog zida, gde dolazi do upitnosti funkcionalnosti ćelijske membrane. Vrućina i suša uzrokuju da se ćelijski zidovi ruše, obaraju kao kod kuća, i onda jednostavno one nisu uslovne za život, odnosno život biljke je ugrožen, ona bez toga ne može funkcionisati, a samim tim ni proizvoditi. Ako se raspadaju ćelijski zidovi u listu onda on gubi svoju funkciju, požuti, dobije smeđu boju, otpada, i samim tim biljka ne može održavati proizvodnju. Zbog toga, potreban joj je čarobnjak zvani scudo, jer njegov bakar u kombinaciji sa biljnim peptidima, i ostale komponente pomažu biljci da prevaziđe navedeno.

OKSIDATIVNI STRES – kao i kod ljudi, i biljke imaju slobodne radikale koji narušavaju njihovo zdravlje, njihovo funkcionisanje. Zbog toga, biljke mnogo energije troše na stabilizaciju, a samo manji dio na produkciju, odnosno rast i razvoj, i upravo se to dešava u ovim ekstremnim vremenskim uslovima. Bakar je taj koji čuva biljke od oksidativnog stresa, on pomaže u vezanju slobodnih radikala kisika, što ih čini bezopasnim. Oksidativni stres složena je hemijska i fiziološka pojava koja prati gotovo sve biotske i abiotske stresove kod biljaka maline, i razvija se kao posledica prekomerne proizvodnje i nakupljanja reaktivnih vrsta kisika (ROS).

PLOD – bakar (Cu) takođe utiče na okus, sadržaj šećera, boju i vek trajanja ploda, a sve navedeno je od izuzetnog značaja u uzgoju sorti maline jednogodišnjeg tipa. Aktuelno, plodovi su usitnili, zaustavili sazrevanje, ili ih je biljka zametnula u velikom broju i sada postoji opasnost da svi neće prispeti na vreme. Pomozite, ojačajte svoje biljke maline primenom čarobnjaka scudo, i one će Vam to itekako vratiti.

DAKLE, SADA JE JASNO DA AKO FALI BAKRA BILJKA MOŽE PROMENITI BITNE FUNKCIJE U SVOM FUNKCIONISANJU I METABOLIZMU. BAKAR JE VAŽAN ZA SNAGU BILJKE, A VAŠE MALINE NE SMEJU SADA BITI SLABE KAD JE DOBRA CENA. NO, BAKAR SE NE MOŽE DODATI TEK TAKO, UZMI ĐUBRIVO NA BAZI NJEGA I ŠPRICAJ. NE, NE, NE… MNOGI OVO NE ZNAJU, NE UČE REDOVNO, MISLE SVE JE ISTO, E PA NIJE, MI KAŽEMO KAKO TREBA, A KO HOĆE HOĆE… SCUDO ĆE SADA OBEZBEDITI I ZAŠTITU OD ODREĐENIH BOLESTI ZA BILJKE MALINE JEDNOGODIŠNJEG TIPA, A O TOME ĆEMO PISATI DRUGI PUT.

KAD VEĆ RADITE TRETMAN PREPORUKA JE DA ČAROBNJAK SCUDO KOMBINUJETE SA TRENEROM, JER JE TO BOMBASTIČNA RECEPTURA. TADA ĆE VAŠE BILJKE BITI OJAČANE I ISTRENIRANE U ISTO VREME. TRETMAN SE PREPORUČUJE U VEČERNJIM SATIMA KADA TEMPERATURE OSVEŽE AMBIJENT PLANTAŽE.