Insekti Vam nanose štetu, a berete malinu...

Savet kako da ih stavite pod kontrolu, a nastavite berbu bez prekida

Insekti vam nanose štetu, a berete malinu...

Savet kako da ih stavite pod kontrolu, a nastavite berbu bez prekida

Nekada nezamislivo, sada je pred Vama. Prskati biljke u cilju zaštite od insekata i odmah nastaviti brati dio je koncepta R-EVOLUCIJE u uzgoju maline koji mi zagovaramo. Dakle, sada ste u berbi plodova sorti maline jednogodišnjeg tipa i imate problema sa insektima, koji u okolnim područjima zbog temperaturnih ekstrema ne mogu naći odgovarajuću ishranu, i nanose Vam štetu. Morate spasiti rod, i trebate nastaviti berbu, a kako, sigurno je pitanje koje će svaki malinar sebi postaviti. E mi danas nudimo savet za to rešenje, primenu preparata koji nisu pesticidi, koji pripadaju grupi nula ili bez rezidua, oni si biostimulatori, ojačivači mehanizma prirodne odbrane biljaka od insekata, jednostavno vrhunsko rešenje. Praktično, to znači, tretirate i nastavljate brati kao da niste prskali, nema više čekanja da protekne karenca, jer kod ovih preparata nje nema. Naravno, nakon tretmana nema više ni štetnika, dok pčele i korisni insekti ostaju. No, znanje je opet na prvom mestu, jer samo ako znate možete uspeti.

Ako odete u plantaže maline jednogodišnjeg tipa možete uočiti nekoliko problema sa insektima, a najuobičajeniji jeste da jedu plodove, odnosno nanose štetu na njima. Pa da idemo redom.

Ono što sada svi proizvođač polke, i ostalih sorti maline iz grupe jednogodišnjeg tipa, mogu uočiti u malinjaku jeste da u cvetovima ima mnogo mrava, i za mnoge je to zbunjujuće. Da ne raspravljamo, mravi ukazuju na prisustvo lisne uši koja pre svega prenosi različite vrste virusa, i naravno iscrpljuje biljku maline sisanjem sokova, zatim izlučuje mednu rosu koja je bogata šećerom na koju se sakupljaju mravi da se hrane (tako se formira veza mrava i lisne uš, i čim ih primetite na biljkama jasno je koji je problem). Lisna uš nije nikakav problem za malinare u godinama sa normalnim, ili bolje reći uobičajenim vremenskim prilikama, kada se vrlo efikasno suzbija širokom paletom dozvoljenih insekticida. Međutim, u tekućoj sezoni mnogi malinari se žale kako i pored tretmana sa uobičajenim hemijskim insekticidima nisu u potpunosti uspeli eliminisati lisnu uš iz plantaža. Logično, ekstremne vremenske prilike i klimatske promene razlog su toj pojavi, pa je tretmane potrebno provesti više puta, i naravno u precizno vreme. E sad, kada tretirate nekim uobičajenim insketicidom, radi se o hemijskom preparatu koji ima karencu, ili praktično vremenski period kada plodovi nisu pogodni za konzumaciju i berbu, jer u sebi sadrže hemijske supstance opasne po zdravlje ljudi. Uobičajeno je da tretirate takvim insekticidima na vreme, odnosno mnogo pre nego postoji mogućnost zrelih plodova i potreba berbe. Međutim, sada u berbi ti insekticidi ne mogu biti primeneni, i ukoliko se prisutna lisna uš u malinjaku ne stavi pod kontrolu, do kraja sezone štete u plantaži mogu biti značajne, posebno ako se zna koliko dugo berba traje kod ovih sorti. Dok god traje berba kod sorti maline odvija se cvetanje tako da prilikom korištenja insekticida morate voditi računa o pčelama koje nikako ne smete ugroziti. Sa ovim našim pristupom, i taj dio ste rešili bez problema. KONKRETNO, INSEKTICIDI SU ZABRANJENI ZA KORIŠTENJE U PRIODU CVETANJA.

Nije samo lisna uš sada problem u malinama. Mnogo je drugih insekata koji nanose štetu biljkama maline, od savijača kojeg prepoznajemo po sakupljenim listovima, preko onih koji presecaju vrhove izdanaka, pa do nekih koji se hrane na listovima čineći ih poderanim, ili skeletiziranim. Sve njih potrebno je staviti pod kontrolu, a kako se ne bi omasovili i doveli do uništenja celokupne plantaže, a tako i roda čija je berba u toku. Mnogi malinari kažu kako su više puta pre cvetanja tretirali insekticidima, ali opet imaju neku od situacija kako smo predstavili na fotografijama. Potpuno je jasno takvo stanje, jer zbog vremenskih ekstrema svi insekti intenzivno tragaju za hranom, a istovremeno duplo brže se razmnožavaju i šire, a malinjaci im predstavljaju idealno mesto za to.

No, ono što je za alarmirati jestu štete od insekata na plodovima. Veliki broj malinara sada u berbi uočava oštećenja na plodovima, nastala usled ishrane određenih insekata. Malinari kažu jedu nam baje plodove, vidimo muhe, ose, a ne znamo kako da ih odbijemo, ili stavimo pod kontrolu.

Istovremeno, zbog ekstremno visokih temperatura u plantažama maline jednogodišnjeg tipa može se uočiti prisustvo smrdljivog martina ili smrdibube, zatim vatrenog opančara i drugih vrsta stenica koje se hrane plodovima koji sazrevaju. Takođe, mnogo je uholaža u plantažama polke, i proizvođači su zbunjeni šta sa njima, i da li su oni štetni. Opet da ne raspravljamo, ogromne vrućine su već kontinuirano prisutne na našim prostorima, i insekti traže hranu, a kada je nađu kod Vas u malinjacima, onda Vam one prave štetu. Pa sve je jasno kao dan.

Dakle, imate problem sa insektima, i berete plodove. Bilo da je razlog prisustva štetnika što ih ranije niste stavili pod kontrolu, ili ako i jeste, sada su ekstremne vremenske prilike omasovile njih, situacija je da Vam oni prave haos, i to se mora prekinuti. Sada ne možete koristiti klasične insekticide zbog karence, a još plus morate voditi računa o pčelama od kojih se ori pesma u malinjaku. Pored toga, teško neki klasični insekticid može potpuno rešiti navedene probleme, i mnogi su se u to već uverili. Zato smo mi tu, za sve malinare koji hoće bolje i više u proizvodnji, mi dajemo preporuku. Ona za danas glasi: TRETIRAJTE I NASTAVITE BRATI BEZ PREKIDA, I ISTOVREMENO NAHRANITE BILJKU, OJAČAJTE JE PROTIV BAJA I SVE ONE KOJE VAM NANOSE ŠTETU STAVITE POD KONTROLU.

ZA TRETMAN PREPORUČUJEMO:

OLIVEG 35 ml/10 l vode
+
TRAINER 20 ml/10 l vode
+
AYAN X 10 ml/10 l vode (pH rastvora treba biti 4,5-5,0, i prema tome napraviti korekciju, ovo je orentaciono).

Oliveg je vrhunski biostimulans bez karence, bez ostataka, iz grupe nula ili ziro rezidua koji na efikasan način stavlja pod kontrolu štetne insekte. Dozvoljen je u organskoj proizvodnji, i jedino rešenje koje vrlo efikasno suzbija sve bube koje Vam sada štetu nanose u malinjacima. Za njegovo delovanje voda mora biti zakiseljena na pH 4,5-5,0, što je od izuzetne važnosti i kod ostalih tretmana, samo niko ne vodi računa o tome (pisat ćemo kasnije nekad, pa nas redovno pratite). Za zakiseljavanje vode mi preporučujemo gotov, namjenski napravljen proizvod AYAN X. Ovo je đubrivo sa naglašenim sadržajem železa koje ima vrhunsku ulogu kod obaranja pH vrednosti vode. Dakle, sa ovim preparatom obezbeđujete biljci neophodno železo, rešavata potencijalnu hlorozu listova, a istovremeno radite neophodnu korekciju pH vrednosti rastvora za tretman sa olivegom. Međutim, alternativno, može se koristiti i ocat ili sirće u količini od 20 ml/10 l vode. VAŽNO JE DA SE RASTVOR ZA PRSKANJE MORA ZAKISELITI, I O TOME VODITE RAČUNA, JER OLIVEG NEĆE DELOVATI. Trainer je mnogim malinarima dobro poznat biostimulator, i njega ovdje dodajemo za sinergiju, odnosno zajedničko delovanje sa olivegom. Takođe, on pomaže biljci u prevazilaženju stanja stresa što je od izuzetne važnosti u ovom periodu.

Tretman obaviti u hladnijem delu dana, i dobro okupati biljke. Dobro okupati biljke znači znati koliko Vam treba vode po dunumu, ili u Vašem zasadu, za prskanje, i o tome ćemo kasnije pisati. ZA SADA ORENTACIONA PREPORUKA BI BILA POTROŠITE MINIMALNO 100 L VODE NA POVRŠINU POLKE OD JEDNOG DUNUMA.

ZA KRAJ, VAŽNO JE ZNATI, AKO VAM SE POJAVI OCTENA MUŠICA PLODA, ILI AZIJSKA VOĆNA MUŠICA, ILI MUŠICA SUZUKI, SVEJEDNO KAKO JE NAZIVALI, OLIVEG VAM JE VRHUNSKO REŠENJE ZA NJENU KONTROLU.