Koji malinari će opstati u budućnosti?

Nekada pitanje od milion dolara, danas ima tačan i jasan odgovor.

Koji malinari će opstati u budućnosti?

Poštovani proizvođači maline, po ko zna koji put moramo Vam reći da je vrijeme za promjene u proizvodnji, odnosno da samo ako promijenite pristup u uzgoju maline možete uspjeti u periodu koji dolazi. Da je to tako, odnosno da se aktuelni pristup proizvodnji maline mora promijeniti za uspjeh u budućnosti, ukazuju vrlo ozbiljna dešavanja na svjetskoj sceni, i to: energetska tranzicija, klimatske promjene, korona kriza, i sve veći broj ideja, pokreta, organizacija, stranaka koji sebe jednostavno nazivaju zeleni.

Energetska tranzicija, za najpraktičnije predstavljanje malinarima, jeste put kojim korača cijeli svijet prema smanjenju korištenja fosilnih goriva (nafta, ugalj…), reduciranju emisije CO2 (karbon dioksida), zalažući se za obnovljive izvore energije, i na onu koja je ekološki prihvatljivija. E sad, prva i najčešća reakcija može biti šta se to tiče malinara, i kakve veze imaju navedene promjene u energetskom sektoru sa malinarstvom. Energetski sektor je velika moć svijeta, i ako se on prilagođava ekologiji, to znači da tim putem moraju ići i svi ostali. Među ostalim, su i poljoprivrednici, a tu se ubrajaju i malinari. Dakle, poruka je jasna, za budućnost moramo proizvoditi malinu na takav način da ne ostavljamo nikakve štetne posljedice po okolinu, ili preciznije da nikada bilo kojom aktivnošću ili inputom u uzgoju ne izazovemo opasnost po potrošača. Da bi se to postiglo, naša proizvodnja maline mora biti održiva, a za to su potrebne promjene.

Već cijelu godinu slušamo o pandemiji COVID-19, a zaboravljamo nešto što je za svijet mnogo važnije i ima veći uticaj na njega od korone, a to su klimatske promjene. Nema više prave zime, kratko i varljivo proljeće, topliji februar od marta, mraz i snijeg u aprilu i maju, ekstremna kiša, enormna suša i visoke temperature, masovna pojava bolesti i štetočina koje je nemoguće potpuno eliminisati primjenom pesticida, samo su neki od momenata koji nam ukazuju na važnost klimatskih promjena za malinare. Njihova važnost posebno je naglašena ako uzmemo u obzir da su malinari proizvođači pod otvorenim nebom, i da oni vremenske prilike ne mogu promijeniti. Jednostavno, sektor poljoprivrede, na svjetskom niovu, u potpunosti je vezan za klimatske promjene. Prema tome, malinari da bi uspjeli i održali proizvodnju u budućnosti, moraju se prilagoditi klimatskim promjenama. Prilagoditi se klimatskim promjenama znači da malinari moraju usvojiti i praktikovati takve aktivnosti koje ublažavaju ili eliminiraju uticaj vremenskih (ne)prilika na proizvodnju maline. Aktuelno, posljednjih nekoliko dana iako je mjesec april većina malinogorja bila je pod snijegom i okovana mrazom i ledom. Mnogi će reći nema štete, ništa malini to ne može, ali će se na kraju berbe vidjeti veoma niski prinosi, i za njih sve drugo će biti krivo. Takođe, za naredni period se još najavljuju niske temperature koje mogu nanijeti značajne štete malinarima, ali i izrazito promjenljivo vrijeme koje dovodi do stanja stresa kod biljaka maline zbog čega one ne mogu normalno funkcionisati, a sve je to prvenstveno posljedica klimatskih promjena kojim se malinarstvo mora prilagoditi.

Korona kriza nas je sve dobro vratila na razmišljanje o prirodi, o higijeni, brzi o drugom, kvalitetnoj i biološki ispravnoj hrani, o kupovini domaćeg proizvoda, i koliko je njega važno imati. Budući da maline ne znaju da je korona, one traže pažnju i njegu, tako da mi moramo raditi i paziti ih da bi one proizvodile, bez obzira što je korona. Prema tome, sebe čuvamo od korone, a biljke maline od klimatskih promjena, bolesti i štetočina, hranimo ih i njegujemo da bi one proizvodile plodove koje mi na kraju pretvaramo u novac, prijeko potreban za život.

Zeleni predstavljaju veoma ozbiljne i izrazito snažne društveno-političke organizacije, pokrete i stranke koji se bore za očuvanje planete zemlje. Na tom putu, direktno su usmjereni na poljoprivredu, i posebno se bave uticajem njenih inputa na okolinu i zdravlje ljudi. Ako niste znali, zeleni kao dio Evropskog parlamenta aktivno učestvuju u izradi restrikcija za korištenje određenih inputa u poljoprivredi, gdje se posebno izdvajaju pesticidi. E sad, malinari se toliko godina oslanjaju na hemijska đubriva i pesticide kao jedine alate u proizvodnji, bez kojih kao ne mogu ili im oni pomažu da sačuvaju biljke maline i ostvare visoke prinose. Zabranom određenog pesticida za korištenje u evropskom parlamentu niko se ne pita treba li on malinarima, te kako će oni bez njega staviti pod kontrolu štetne insekte koji im ugrožavaju proizvodnju (najsvježiji primjer jeste insekticid calypso koji je zabranjen za korištenje). Težnja je sačuvati svijet od štetnog uticaja zabranjenog pesticida, a malinari, da bi stavili pod kontrolu određenog štetnika moraju praktikovati nova rješenja. Ako malinari budu koristili zabranjene preparate, onda njihovi plodovi neće moći ići na tržište u zemlje EU, i to mora svima biti jasno.

U najkraćem, nemojte se više opirati, već probudite se i započnite promjene, jer samo tako možete uspjeti u budućnosti.
DANAS UVEDENE PROMJENE U PROIZVODNJI, SU ULAGANJE U BUDUĆNOST MALINARSTVA, A SVE OSTALO JE SAMO PROŠLOST.