Opet sadnice maline iz plantaža

Malinari još dugo godina neće na neku granu...

Opet sadnice maline iz plantaža

Malinari još dugo godina neće na neku granu...

Kako se bliži jesen, tako sve više ponuda sadnica maline iz plantaža. Slike plantaže, ubranih plodova, i prošlogodišnjih sadnica, uz mišlenja bivših kupaca, samo su neke od garancija da je sadni materijal dobar. Svakakvih sorti u ponudi, samo treba izraziti želju. Cena je po dogovoru, sugeriše na povoljno, kod nas to uobičajeno znači jeftino. Kupovina je vrlo jednostavna: tražiš, nađeš, naručiš ili rezervišeš i kupiš. Sve onlajn da ne mrdneš. KATASTROFA VELIKA. U ČEMU JE TAJNA.

SVI MOGUĆI PROBLEMA DANAŠNJEG MALINARSTVA VODE POREKLO OD SADNICA IZ PLANTAŽE. SADNI MATERIJAL IZ RODNIH ZASADA JE NAJVEĆIM DELOM UKLJUČEN U STANJE KAKVO NAM JE U MALINARSTVU. OVO SE MOŽE REĆI I NA MNOGO DRUGIH NAČINA, NE TREBA PREVOD. OVO ŠTO SE RADI U NAJMANJU RUKU JE KATASTROFALNO PO SVE U LANCU MALINARSTVA, A POSEBNO ZA PROIZVOĐAČE KOJIMA TO UNIŠTAVA BORBU ZA OPSTANAK, UMANJUJE TRUD I RAD, GASI NAJVEĆU NADU I ŽELJU. E TO JE SUŠTINA. POTREBNO JE UPOZORITI NA VREME, A SVAKO IMA IZBOR, NEKA RADI KAKO HOĆE, NAŠA JE DUŽNOST REĆI KAKO TREBA. PROIZVODNJA MALINE NA OVIM PROSTORIMA NEMA DRUGOG IZBORA OSIM DA BUDE NAJBOLJA, SVETSKA, NAJVEĆA. NO, SADA ONA NIJE TAKVA, I KADA CENA NIJE PROBLEM, PROIZVODNJA MALINE IMA HILJADU PROBLEMA. KADA JE CENA LOŠA, ONDA JE ONA JEDINI PROBLEM KOJI SVE DRUGE PREKRIJE. A KAD SE CENOM PREKRIVENI PROBLEMI POJAVE, E ONDA JE TO STANJE DANAS. MORAMO PROMENITI NAČIN RAZMIŠLJANJA, POŠTOVANI MALINARI, TO JE SUŠTINA DUGOROČNOG USPEHA. NE MOŽEMO REŠITI PROBLEME AKO ISTO RAZMIŠLJAMO SADA, KAO KAD SMO UŠLI U TE PROBLEME. MI UMESTO DA IZ OLUJE KOJA NAS JE ZAHVATILA IZAĐEMO BOLJI, SPREMNIJI, SNAŽNIJI, MI PONOVO POKAZUJEMO SLABOSTI KOJE SU NAS UVELE U OLUJU. NE TREBA NAM TO… SADNICAMA MALINE IZ RODNIH ZASADA TREBA REĆI NE, SAD I ODMAH.

Osnova od koje sve počinje jeste da je ta sadnica polovina, odnosno nije nova, korištena je. Koliko je sadnica iskorištena, kako se koristila, Vi gledate preko fotografije, na osnovu izgleda zasada, čitate i slušate od onih koji rade to. Koliko Vas tako kupi automobil, odnosno samo da ste ga videli, i od prodavca preporuku pročitali. Kako su sadnice maline polovne one prilikom kupovine trebaju biti jeftinije od novih, pa to je normalno. A da li su one stvarno jeftinije, moramo se dobro zapitati. Šta Vi dobijete kad kupite sadnice maline iz rodnih zasada, šta to Vama neko proda? Pravi malinar u plantaži proizvodi plodove, i nikada ne uzima sadnice. Ne može jare i pare, narodna kaže. No, ako neko proizvodi sadnice u rodnom zasadu, onda on da bi imao kvalitetan rod vama mora dati ono što mu ne treba, ono što mu je višak, ili ono što se izrodilo, što je staro. Može Vam on dati i mlade sadnice, kako mnogi nazivaju jednogodišnje izdanke, ali i za njih važi etiketa polovno. Veliko je pitanje šta urade oni koji Vam prodaju sadnice maline iz rodnih zasada.

Danas sve više čujete slučajeva kako je neko posadio malinu pre pet, šest godina, i već je mora menjati, kaže nema izdanaka, ne rastu, slabo rađa i slično. Sadnice su iz plantaže, uzeo od kuma, ili dobio od druga džaba, jeftino itd. Vrlo je čudno zašto oni koji nisu uspeli sa takvim sadnicama to ne reklamiraju, svoju priču ne objavljuju da bude svima pouka. Jedino objašnjenje jeste da ne žele da neko zna kako su propali, a zaborave da je najveće delo drugom pomoći. Obzirom da je sadnica iz plantaže polovna, ne zna se koliko je tačno godina njena starost, koliko ona ima snage da plodonosi, koje je njeno izvorno poreklo. Ne postoji nijedan validan i konkretan dokaz da nam to potvrdi. Dakle, kod te sadnice sve ono od čega zavisi budućnost u proizvodnji onoga ko istu kupi je nepoznato.

E sad, ako uzmete takvu sadnicu Vi nemate nov zasad, već star isto onoliko koliko je i plantaža iz koje ste uzeli tu sadnicu. Ako je zasad iz kojeg uzimate sadnice star tri godine, onda je plantaža koju formirate u četvrtoj godini. To je razlog da nam plantaže maline kratko traju kako se danas uobičajeno čuje. Mnogi će reći, a šta je sa onim sadnicama uzetim iz rasadnika, i opet se desilo isto, ili bolje su mi se pokazale one iz plantaže. Proizvodnja maline je mozaik kockica koje se sve moraju složiti da bi se dobio vrhunski rezultat. Dakle, sadnica je prva kockica koju slažete u mozaiku, ali sljedeća je zemljište, voda, hrana i slično. To je princip proizvodnje, sve što je sa njim u suprotnosti neće dati pravi rezultat. Dakle, kada uzmete sadnicu iz plantaže, već prva kockica nije na svom mestu, i ostale se i ne trebaju gledati. Kada uzmete sadnicu iz rasadnika ako se desi neuspeh, onda se gledaju ostali faktori da se nađe razlog. A jasno je, ima svakavih rasadnika i u njima svakavih sadnica, malinari to najbolje znaju. NO, NIJE BEZVEZE POSTOJANJE RASADNIKA, I NIJE BEZ VEZE DA SVI KUPUJU SADNICE JABUKE IZ RASADNIKA, SADNICE VINOVE LOZE, SADNICE OVOGA ILI ONOGA, SAMO MALINARI MASOVNO IZ PLANTAŽA. ODABERITE PROVJEREN RASADNIK, ONAJ KOJI JE VOĐEN OD STRANE STRUČNIH LJUDI I POD KONTROLOM OVLAŠTENIH INSTITUCIJA.

Vi računate da ste uštedili, i tako zaradili, imate više para, ili sa manje ulaganja u proizvodnju računate dobiti više. Životno pravilo je da štednja nije zarada, onoliko koliko danas uštedite, to sutra nije zarada, to je isto koliko ste imali kad ste počeli štediti. Jasno je da su početna ulaganja sa sadnicom iz rodnih zasada manja. Ali šta ste kasnije, u nastavku proizvodnje dobili sa tim manjim ulaganjima početka, pročitajte u nastavku:

  • Ako je kraći životni vek sadnice maline iz plantaže, a jeste, Vi ćete brzo morati obnoviti zasad, pa to se sad dešava, vidimo oko sebe. U tom slučaju trebaju ponovo sadnice, novi rad za sadnju, troškovi za pripremu zemljišta i slično. Na kraju, ispadne da ste duplo više uložili;
  • Šta ste dobili je takođe važno pitanje. Vi ćete uzgajati, negovati te sadnice, đubriti/hraniti, vezati, a da li će one moći dati rezultat. Obično prve godine rezultat bude zadovoljavajući, jer su ipak sadnice posađene u pripremljeno zemljište, prenesene i na novu lokaciju i slično. Međutim, već od treće godine, dolazi stagnacija. Vi ćete to sve pokušati nadoknaditi đubrenjem, davati veće količine, kupovati skuplje formulacije, ovakve ili onakve preparate, ali ta veća ulaganja neće proizvesti veći rezultat da bi ona bila opravdana;
  • Pošto ne znate poreklo sadnica, samo ono što kaže domaćin je dokaz, može se desiti da dobijete nešto što nije ono što ste tražili. A kako. Pa fino. Uvek u plantaži jedan dio plodova se ne ubere, oni opadnu na zemlju, bilo u redni ili međuredni prostor. Nakon izvesnog vremena semenke mogu isklijati i iz njih se razviti divlja sadnica;
  • Sve što je bilo u rodnom zasadu kod domaćina u pogledu bolesti i štetočina sa takvim sadnicama dobijate gratis. Rak i trulež korena su uobičajeni, ali ima tu i pauka, cikade, prstenara, nematoda i slično. Ako ste ne daj Bože dobili sadnicu bolesnu, a velika je mogućnost ako je iz rodnog zasada, onda je Vi tokom cijelog perioda proizvodnje lečite, a ona ne može maksimalno raditi. Ne mora uvek sadnica biti bolesna iz plantaže, ali je ona sigurno slabija i više podložna ukoliko bude kasnije izložena bolešću, posebno u slučaju da je posadimo na loše mesto ili da raste u sezonama sa neuobičajenim vremenskim prilikama.

Za kraj. Tamo gde Država daje podršku za nabavku sadnog materijala maline iz ovlašetnih rasadnika razmotrite kolika je cena, i šta je razlika da imate sve probleme koje smo naveli. Pratite nas redovno, sledeća objava će biti za one koji vade sadnice iz rodnih zasada, šta će njima da se dešava, kakve su posledice.