Prevruće je, kako pomoći polki, polani, enrosadiri, himbo topu i ostalim da izdrže?

I milion novca da imate, ako ne znate šte je najbolje, uzalud je...

Prevruće je, kako pomoći polki, polani, enrosadiri, himbo topu i ostalim da izdrže?

I milion novca da imate, ako ne znate šte je najbolje, uzalud je...

Ekstremne vrućine su iz dana u dan, suša kao nikad dominira na području regije, i ostavlja značajne posledice po proizvodnju maline. Koliko smo slabi, koliko ne znamo, koliko smo nemoćni da se borimo sa prirodom, i kako smo mali da uvek izađemo poraženi od nje sa značajnim gubicima. Međutim, zaboravljamo da i mi pijemo vodu, posebno kada je vruće, i po celi dan, kad god ožednimo čašu ili flašu iskapimo, i ne merimo koliko, već samo da žeđ ugasimo, ili zadovoljimo. Naravno, i malini treba voda, ona je osnovna, ali uz vodu treba joj i nešto što će joj pomoći da prevaziđe stanje stresa u kojem se nalazi zbog postojećih vremenskih uslova (i mi da lakše prebrodimo stresno stanje uzimamo vitamine, određene minerale, laganiju ishranu). Iako se ubrzo najavljuje zahlađenje, gubici koje proizvođači sorti maline jednogodišnjeg tipa mogu ostvariti u ovih par vrelih dana nemerljivi su sa troškovima onoga što sada treba uraditi. Upravo zbog toga, donosimo nekoliko saveta za najbolja rešenja.

Suša je, i izrazito visoke temperature dominiraju u celoj regiji, a sorte maline kao što su polka, polana, enrosadira, kveli, kvanza, amira, himbo top i sl. su u fazi intenzivnog plodonošenja. Svi malinari žele što više roda, jer cena je zadovoljavajuća, i naša je obaveza da pomognemo, da ponudimo najbolja rešenja da to ostvare u ovoj sezoni. Na ovim vrućinama, prvo zapamtite, biljka ne radi, ona gasi svoje motore da se spasi od vrućine (ulazi u fazu mirovanja), jer nema noge da pobegne u hlad. Drugo, vrlo je važno znati kako se biljka maline hladi? Biljka maline se hladi preko listova, na kojima se nalaze uređaji za otpuštanje vode (biljka se tako znoji, slično kao što mi to radimo preko kože), i takav proces dovodi do povlačenje novih količina vode iz korena, što dovodi do rashlađivanja biljke. Međutim, u ovako ekstremnim uslovima, kada biljka nema dovoljno vlage, nema dovoljnu količinu vode da povuče iz korena, ili ne može toliku količinu transportovati do listova u kratkom vremenu, dolazi do zatvaranja uređaja za hlađenje, i sada biljka ulazi u stanje da sačuva gubitak preko potrebne vode da bi se održala u životu. Ako joj ne pomognemo, dolazi do pregrijavanja listova. Ovo se posebno dešava kada je intenzivno sunčevo zračenje i visoka temperatura u kombinaciji sa vrućim vetrom, što se događa upravo ovih dana.

Da se biljka maline pregrejala vidite po ožegotinama na listovima i plodovima, po slabom rastu biljke i razvoju plodova, po prestanku formiranja novih cvetova i plodova, po sporom dozrevanju plodova, i u konačnici jednostavno može doći do sušenja biljaka. Sve to je posledica unutrašnjih procesa koji se odigravaju u biljci, a koje Vi ne vidite, a od suštinske su važnosti da održite rodnost. Unutar biljke dolazi do raspadanja proteina, a proteini su gradivni elementi svakog organa biljke, bez njih nema rasta i razvoja. Takođe, dolazi do poremećaja u enzimima i hormonima unutar biljke, posebno u njihovim odnosima i ravnoteži, a što za posledicu ima izvan normalnog funkcionisanje biljke.

Ekstremno visoka temperatura u kombinaciji sa sunčevim zračenjem dovodi do narušavanja fleksibilnosti membrane ćelija koje grade listove, odnosno biljku komplet. Ta pojava onda dovodi do poremećaja fotosinteze, disanja, usvajanja hranjiva, sinteze aminokiselina koje su od suštinske važnosti za normalno funkcionisanje biljke. BILJKA NEFUNKCIONIŠE, JEDNOSTAVNO JE. ONA JE U STANJU STRESA I MORATE ZNATI KAKO JE ODRŽATI U MINIMALNOM, A POSEBNO U NORMALNOM FUNKCIONISANJU. TO SAMO RETKI ZNAJU, I ZATO MI OVO PIŠEMO.

Dakle šta treba uraditi, pobrojali smo u nastavku:

DATI DOVOLJNU KOLIČINU VODE – prvo morate biljci dati dovoljnu količinu vode, a to zavisi od tipa zemljišta, sadržaja organske materije u njemu i slično. To Vam je najbolje odrediti metodom osjećaja, kada stisnete malo zemle u šaci da vidite kako se formira kompaktna masa ili da li se iz njega voda cedi, ili se ne dešava ni jedno ni drugo. Orentaciono, preporuka je, u ovim danima sa ekstremno vrućim uslovima dati 3-5.000 l vode na dunum, ili na 300 m dužnih reda. Naravno, raspored navodnjavanja je jako važan, ne odjednom, nego više puta po malo. Voditi računa o prekomjernoj količini vode kako je ona izrazito štetna za koren biljaka maline;

OBEZBEDITI MREŽU KAO SENILO/ZAŠTITU OD SUNCA – u proizvodnji sorti maline jednogodišnjeg tipa ovo je standardna agrotehnička radnja. Međutim, vrlo mali broj proizvođača ima odgovarajući model naslona, odnosno konstrukciju na koju bi mogao instalirati mrežu kao senilo. Istovremeno postoje vrhunski proizvođači koji u svojim plantažama imaju instaliranu protivgradnu mrežu, i ona im jako puno pomaže od intenzivnog sunčevog zračenja.

ISTRENIRATI BILJKU – biljci maline trebaju proteini da bi rasla i razvijala se, sada joj oni fale, preciznije njihova proizvodnja je narušena. Proteini su izgrađeni od aminokiselina, a aminokiseline od peptida. Biljci u stanju stresa nedostaju aminokiseline, ona mnogo energije troši da ih obezbedi, i zbog toga često bude poražena od strane stresa. U tom slučaju mi joj pomažemo jer joj dajemo aminokiseline. Međutim, kada u jednom proizvodu imate određenu količinu i broj aminokiselina, i Vi date biljci, pitanje je koje najviše ona treba aminokiseline od svih tih, te da li smo ih obezbedili dovoljno. Dakle, nije samo jednostavno dati aminokiseline i reći eto pomogli smo biljci. BILJCI TREBA DATI PEPTIDE I ONDA ONA OD PEPTIDA SEBI SAMA SKLAPA POTREBNE AMINOKISELINE, ONE KOJE JOJ NEDOSTAJU, ONE KOJE SU JOJ NAJPOTREBNIJE U DATOM TRENUTKU. ZATO JE NAŠA PREPORUKA NAJBOLJI BIOSTIMULANT TRAINER. ON JE JEDINSTVEN PO TOME ŠTO SADRŽI BILJNE PEPTIDE KOJE KADA IH DATE BILJCI ONA ODMAH PREPOZNAJE JER SU BILJNI, I OD NJIH PRAVI SEBI ŠTA JOJ JE POTREBNO. ZATO JE TO VRHUNSKO REŠENJE, I ZBOG TOGA ON JEDINO MOŽE POMOĆI U OVIM USLOVIMA;

OBEZBEDITI BILJCI ENERGIJU – zbog ekstremnih vremenskih prilika kod maline sada dolazi do smanjenja fotosinteze, a ona je ključni proces da bi biljka živela i proizvodila. Trebate znati da biljka maline troši ogromnu energiju kada se suoči sa sušom, ona se bori da to prevaziđe, i onda se ta borba odrazi na gubitak prinosa. Da se to ne bi desilo Vi joj trebate dati energiju. Energija je azot (N), on pobuđuje aktivnost, i njega imate u TRENERU. PREPARAT TRENER JE VRHUNSKO REŠENJE KOJE SE PRILAGODI SVAKOJ BILJCI DA SPRAM NJENOG STANJA STRESA I POTREBA REŠI STANJE. MOŽEMO REĆI DA JE ON TRENER ZA SVAKU VAŠU BILJKU MALINE POSEBNO.

BILJKAMA MALINE DATI KALCIJ (Ca) - trebate znati da kada je suša dolazi do deficita Ca u biljci maline, jer je ćelijska membrana prvi od ciljeva stresa od suše, a stabilnost membrane u korenu igra esencijalnu ulogu u pravilnoj ishrani biljaka. DAKLE, POSEBNO JE VAŽNO U OVIM DANIMA SAČUVATI STABILNOST MEMBRANE KOD IZDRŽLJIVOSTI BILJAKA MALINE NA SUŠU, A ZA TO JE POTREBNO APLICIRATI ĐUBRIVA NA BAZI KALCIJA. NAŠA PREPORUKA JE GEL Ca/B KAO JEDINSTVENO I ĐUBRIVO VISOKE TEHNOLOGIJE NOVIJEG DOBA (HIGH TECH);

POMOĆI BILJCI U RAZVOJU PLODA, ZA VISOK PRINOS I KVALITET, TE PRAVOVREMENO SAZREVANJE – kada se biljka maline vrati u normalo funkcionisanje, odnosno kada se provede sve potrebno, onda ona nastavlja sa rastom i razvojem ploda, i taj proces kod sorti maline jednogodišnjeg tipa trebao bi trajati do prvih mrazeva u jesen. Da bi se to odvijalo, potrebno je dati odgovarajuća đubriva kako bi se plodovi na vreme razvili i sazreli, a ne velika količina zelenih ostala na izdancima i dočekala sneg. Za sazrevanje ploda u tradicionalnom pristupu ključni faktor je bio kalij (K), i mnogi malinari koriste sada đubriva sa naglašenim sadržaj kalija. Međutim, to je tradicija, to je staro i uobičajeno mišljenje, ali za one koji hoće više i bolje, rešenje je naći takve formulacije koje obezbeđuju sve potrebne elemente za razvoj ploda uz naglašen sadržaj kalija. ZA OVAJ PUT MI PREPORUČUJEMO GEL FIVE FRUCTUS FORMULACIJE 18-9-36 + 6CaO + 3MgO + TE. OVO JE JEDINSTVENI PROIZVOD NA TRŽIŠTU, PRE SVEGA JER JE FORMULACIJA GEL, O KOJOJ SMO PISALI RANIJE, PA POGLEDJATE LINK https://www.vremejezamalinu.rs/articles/sad-je-vreme-za-kvalitet-ploda.html . ZATIM OVO JE SVETSKI PRVA OVAKVA VRSTA ĐUBRIVA KOJA KOMBINUJE VISOKE NIVOE NPK SA KALCIJEM, MAGNEZIJUMOM I SVIM U TRAGOVIMA POTREBNIM ELEMENTIMA. OVAJ GEL PROIZVOD JE VRHUNSKO REŠENJE ZA NAVODNJAVANJE KAPANJEM, KOMBINUJUĆI TRI RAZLIČITE APLIKACIJE U JEDNU: OBEZBEĐENJE MAKRO HRANJIVA, OPSKRBU KALCIJEM I ZAKISELJAVANJE ZEMLJIŠTA. NARAVNO, MOGUĆE GA JE KORISTITI I FOLIJARNO.

Redovno nas pratite, pisat ćemo kasnije više o ovim inovativnim rešenjima, i ne zaboravite, mi smo tu za Vas, samo da dobijete bolji rod u pogledu količine i kvaliteta. Izdržite još par dana vrućina i pomozite svojim biljkama sa našim savetima.