Sada je vreme da pomognete biljkama maline

Za sorte maline jednogodišnjeg tipa

Sada je vreme da pomognete biljkama maline

Za sorte maline jednogodišnjeg tipa

Konačno, stigla je dugo očekivana promena vremena. Dočekale maline, a i mi kišu. E šta sad? Jesu svi problemi rešeni, da li je samo to trebalo? Sorte maline jednogodišnjeg tipa kao što su polka, polana, enrosadira, himbo top i ostale nalaze se u periodu sazrevanja plodova, formiranja novih, a tamo gde se dobro održavaju imaju još i cvetova. Generalno, sve plantaže ovog tipa maline zbog ekstremnih vremenskih prilika u prethodnom periodu pretrpele su ogromne gubitke, od sporog dozrevanja plodova upitne krupnoće, do sušenja biljaka i potpunog prekida rodnosti. Visoke temperature i suša dale su negativan rezultat u malinama, i sada kada ih više nema, kada je došla promena vremena najvažnije pitanje šta uraditi, da li je sve samo od sebe rešeno. Nemojte zaboraviti, sorte maline jednogodišnjeg tipa plodonose sve do mrazeva, a do toga je za većinu područja bar još minimalno mesec dana. Dakle, ako nema roda, ili prestaje, onda je to do Vas, a ne do malina. Bez pametovanja, preporuke dolaze u nastavku.

Zbog ekstremne vrućine, nedostatka vode, i dugotrajne suše, biljke maline jednogodišnjeg tipa su bile u stanju stresa. Promena vremena došla je naglo, i sada je opet ona uzrok stresa za biljke. Da, ova promena vremena godi biljkama, voda je izvor života, ali one trebaju određeni period da se naviknu, odnosno prilagode novonastalom stanju. Dok se one same od sebe prilagode i nastave sa proizvodnjom plodova, odnosno da rastu i razvijaju se, izgubit će dosta vremena, i onda Vi nećete moći ostvariti zadovoljavajuće prinose. Proizvođač je taj koji treba svoje biljke maline vratiti u kondiciju, pomoći im da prebrode stres, i tako mu daju vrhunske prinose plodova koji ove godine stvarno važe kao crveno zlato.

KAKO TO POSTIĆI? JEDNOSTAVNO, VRATITE SVOJE BILJKE MALINE U KONDICIJU SA NAJBOLJIM TRENINGOM, A ZA TO VAM JE POTREBAN TRETMAN DOBRO POZNATIM PREPARATOM TRAINER. I dok mnogi raspravljaju kako je svaki preparat sa aminokiselinama isto kao TRAINER, mi Vam napominjemo da to nije ni slično, i ne nasedajte na marketing, pratite vrhunske stručnjake. TRAINER NIJE SAMO NA BAZI AMINOKISELINA, ON JE MNOGO VIŠE OD TOGA, JER SADRŽI KOMPONENTE (PEPTIDE) OD KOJIH SU IZGRAĐENE AMINOKISELINE. NA TAJ NAČIN, NJEGOV EFEKAT SE PRILAGOĐAVA SVAKOJ BILJCI INDIVIDUALNO DAJUĆI JOJ ONO ŠTO JE NJOJ NAJPOTREBNIJE. TO OSTALI PREPARATI KOJE VI ZOVETE AMINOKISELINE NISU U MOGUĆNOSTI, JER ONI SU SAMO IZVOR AMINOKISELINA DEFINISANOG SADRŽAJA, A PITANJE JE KOJE OD NJIH BILJKA NAJVIŠE TREBA, I KADA, I DA LI ĆE SE OSTALE MOĆI PRILAGODITI NJENIM PRAVIM POTREBAMA. TRAINER nema zamene, niti bilo čega sličnog sebi na tržištu, to jasno pokazuju njegovi rezultati u proizvodnji.

 

Nakon što istrenirate biljku, ili praktično vratite je iz stresa u normalno stanje funkcionisanja, sledeće što je potrebno jeste povratiti joj snagu, ojačati je. Ključni element koji je hrana za biljke maline, a istoj daje snagu jeste bakar (Cu), i to smo već ranije pisali pa se podsetite na sledećem linku. E sad, ne igrajte se sa bakrom, i nemojte nasedati na priče kako može svaki bakar, ovaj ili onaj. Bakar ne sme biti svakakav, jer može napraviti štetu biljci, posebno kada je u slobodno reaktivnom stanju. Zato je važno da bude stabilan, kao što je u Vama dobro poznatom preparatu SCUDO. Ovo je prvi razlog zašto bakar iz scuda, a ne drugi. Ostali razlozi su da kompozicija bakra sa ostalim komponentama scuda omogućava da on bude brzo usvojen od strane biljke, te da se transportuje tamo gde je najpotrebniji. Dakle, brza je reakcija, i biljka u kratkom vremenskom periodu vraća snagu tako što dolazi do aktivacije procesa fotosinteze, a što se jasno vidi promenom boje lista. Nakon aplikacije scuda listovi postaju energičniji, normalne zelene boje, izrazitog sjaja, što omogućava da biljka može snažno nastaviti proizvodnju, a upravo je to ono što joj je potrebno. Takođe, količina bakra koji se koristi u malinama i njegovo iskorištavanje od strane biljaka je od posebne važnosti kako se ne bi pojavili ostaci istog u plodovima. Bakar ima jako veliki uticaj na jačanje prirodne otpornosti biljaka protiv određenih patogena, tako da će ova aplikacija imati dodatni efekat. Ovo je nagla promena vremena, a kasnije će ponovo doći do stabilizacije, i ako biljku ojačate da prebrodi ovo, kasnije ćete normalno imati plodonošenje, a ne isto već sad završiti.

Za kraj, neki će reći oni stalno trener i scudo. Takvi neka kažu nama i drugima šta ima bolje kao rešenje, i tako jedinstveno po osobinama i rezultatima koji se dobiju nakon primene. Pošaljite nam komentar, možda mi ne znamo, a Vi znate, zašto i drugima ne kažete. Takođe, mnogi kažu ja ću samo trener ili samo scudo. E zapamtite njih dva zajedno u pravo vreme su više od 100, ako ne i 1000 puta efikasniji od svakog pojedinačno, samo je važno znati kad treba, a mi to ovdje predstavljamo. Sada treba kombinacija scudo i trainer, a ranije samo pisali kada jedan, a kad drugi sam. NE MORATE PUNO RAZMIŠLJATI, TRAGATI I TRAŽITI REŠENJE, PRATITE NAS REDOVNO, JER MI VAS VODIMO U PROIZVODNJI MALINE PREMA USPEHU