Vreme je za aktivnosti u plantažama maline jednogodišnjeg tipa

"Polka", "Polana", "Himbo Top", "Enrosadira", "Mapema", "Joan J", "Delniwa"...

Vreme je za aktivnosti u plantažama maline jednogodišnjeg tipa

Bliži se kraj zime i početak proleća kada se mnogi malinari pitaju da li je vreme za rezidbu izdanaka maline jednogodišnjeg tipa, odnosno sorti 'Polka', 'Polana', 'Himbo Top', 'Enrosadira' i slično. Kod određivanja momenta kada je nešto potrebno uraditi u plantažama maline vodilja su periodi i fenofaze u njihovom rastu i razvoju, i o tome smo mnogo pisali u okviru našeg web portala. Obzirom da se aktuelno (kraj mjeseca februara) biljke maline jednogodišnjeg tipa nalaze u prvom periodu koji traje od fenofaze mirovanje do fenofaze pojava novih izdanaka, odnosno početak vegetacije vreme je za određene aktivnosti, i iste Vam predstavljamo u nastavku.

Rezidba izdanaka do osnove, odnosno uklanjanje izdanaka…

Preporuka je da se jednogodišnji izdanci koji su donijeli rod uklone do osnove krajem zime u periodu PRIJE POJAVE NOVIH IZDANAKA, ODNOSNO POČETKA VEGETACIJE. Međutim, mnogi proizvođači dosta ranije uklone ove izdanke, neki čak u jesen. Na taj način gube značajnu količinu hranjiva koja je potrebno vratiti aplikacijom đubriva, i imaju rani razvoj novih izdanaka. Detaljno o pravilnoj rezidbi izdanaka maline jednogodišnjeg tipa kroz video materijale pogledati na https://www.vremejezamalinu.rs/proizvodnja-maline/proizvodnja-maline/sve-o-rezidbi-maline-jednogodisnjeg-tipa.html.

U malinjacima sorti maline jednogodišnjeg tipa stanje bi trebalo izgledati kao što je predstavljeno na fotografijama
Sada je kraj meseca februara i pravo vreme je za orezati izdanke maline jednogodišnjeg tipa. Na fotografijama su predstavljeni primeri.
Prvo đubrenje…

Nakon provedene rezidbe, odnosno uklanjanja jednogodišnjih idanaka vreme je za aplikaciju đubriva, odnosno osnovnu ishranu biljaka maline. Pravilo je da se prva aplikacija đubriva obavlja krajem zime ili početkom proleća nakon uklanjanja jednogodišnjih izdanaka do osnove, a pre obrade zemljišta (FENOFAZA NAKON UKLANJANJA STARIH IZDANAKA DO OSNOVE, A PRE POJAVE NOVIH IZDANAKA). U nastavku možete videti trajanje I PRERIODA U RASTU I RAZVOJU BILJAKA MALINE JEDNOGODIŠNJEG TIPA.

I PERIOD,
pre pojave novih izdanaka, odnosno početka vegetacije

Voditi računa da ukoliko rezidba nije izvršena na pravilan način da će se izdanci početi razvijati dosta ranije, obzirom da kreću iz pupoljaka koji se nalaze u osnovi starih izdanaka, a koji imaju zalihe hrane za takvu aktivnost. Prema tome, preporuka je da posmatrate stanje u svojim plantažama i kada uočite da se iz osnove starih izdanaka pojavljuju mladi, možete pristupi rezidbi. Na taj način ćete biti dodatno sigurniji da ste rezidbu obavili na pravi način.

Za prvo đubrenje ili ishranu biljaka maline jednogodišnjeg tipa preporučujemo STAJNJAK ili ORGANSKO PELETIRANO. Za više informacija o ishrani ili đubrenju biljaka maline pogledajte sledeće linkove na našem web portalu: https://www.vremejezamalinu.rs/proizvodnja-maline/ishrana-djubrenje/organska-djubriva-u-proizvodnji-maline.html; https://www.vremejezamalinu.rs/proizvodnja-maline/ishrana-djubrenje/kako-malinari-hrane-svoje-biljke-maline-a-kako-bi-trebali.html; https://www.vremejezamalinu.rs/proizvodnja-maline/ishrana-djubrenje/cime-da-djubrim.html.

Stajnjak

Potrebne količine kvalitetnog stajnjaka danas je veoma teško naći na tržištu. Kvalitet stajnjaka prevenstveno određuje stepen do kojeg je on razgrađen, ili kako proizvođači kažu sagorio. Stajnjak neodgovarajućeg kvaliteta može dovesti do problema, od kojih su najčešći korovi u malinjacima. Takođe, aplikacija stajnjaka je vrlo zahtevna operacija, ali za one koji ga imaju i koriste, evo preporuke za način aplikacije kroz video materijale.

Prilikom izbora organskog peletiranog đubriva malinarima se nudi bezbroj varijanti. Međutim, naš stručni tim nudi samo najbolje preporuke za malinare, pa tako i u pogledu izbora organskog pletiranog đubriva. Naša preporuka je ITALPOLINA 4-4-4, ili kako ga malinari često nazivaju žuti pevac crvene boje. Đubrivo ITALPOLINA 4-4-4 od svih drugih organskih peletiranih namenjenih za osnovno đubrenje (ujednačen sadržaj makroelemenata) RAZLIKUJE SE PO JEDINSTVENOM SADRŽAJU MIKROORGANIZAMA, I ONO JE ZBOG TOGA JEDINSTVENO I NAJBOLJE. Italpolina 4-4-4 IMA 1.000.000 KORISNIH MIKROORGANIZAMA PO JEDNOM GRAMU I TO JE NJEGOVA VRHUNSKA VREDNOST (detaljnije pogledati na linku: https://www.vremejezamalinu.rs/proizvodnja-maline/ishrana-djubrenje/organska-djubriva-u-proizvodnji-maline.html).

Tamo gde nedostaje fosfora (P) u zemljištu, preporuka je u ovom momentu aplicirati i đubrivo GUANITO. Ovo je jedinstveno đubrivo sa visokom količinom organskog azota (N) i fosfora (P) koji su 100% dostupni biljkama. Jedinstvena sirovina garantuje nizak salinitet i postepeno oslobađanje hranjiva koje biljka maline može usvajati tokom čitave sezone. U guanitu P je organski i nije podložan procesima koji ga čine nedostupnim za biljke maline, te ostaje tokom meseci potpuno dostupan za usvajanje od strane korena. Pored toga, aplikacijom guanita zemljište obogaćujete sa velikim brojem mikroorganizama koji su od izuzetne važnosti za njegovu plodnost, što je njegova jedinstvena odlika koja ga razlikuje u odnosu na sva ostala đubriva. Više na linku https://www.vremejezamalinu.rs/proizvodnja-maline/ishrana-djubrenje/fosfor-je-neophodan-u-ishrani-vasih-biljaka.html.

Redovno nas pratite, ubrzo predstavljamo nove informacije. Za pristup celokupnom sadržaju naše web platforme postanite registrovani korisnik jednostavnim klikom na rubirku registracija.