Integralna kontrola/upravljanje štetočinama maline

Na pragu promene ka svetloj budućnosti

Poštovani proizvođači maline. Koliko ste samo puta čuli pojam integralno i kontrola u svakodnevnom životu, a prilikom uzgoja maline bolesti i štetočine. Prosto pitanje na koje trebate dati odgovor jeste da li ste se ikada makar zrno jedno udubili u njihovo značenje, ili pak pokušali izvući iz toga korist, odnosno ostvariti uspeh u proizvodnji? Mnogo malinara daje mnogo odgovora, i u njima bi svi bili različiti, jedni bi rekli ma beži bezveze to, drugi ne zanima me, treći komplikovano, četvrti probao sam, peti skupo, i da, narodski rečeno ne trljam dalje. Jednostavno da jednostavnije ne može biti koncept integralne kontrole bolesti i štetočina biljaka maline u nastavku predstavljamo za Vas, kao princip koji Vas sigurno vodi ka uspehu.

Razmatramo INTEGRALNU KONTROLU/UPRAVLJANJE ŠTETOČINAMA MALINE, i red je da prvo kažemo šta nam znače ovi pojmovi.

Pojam integralno najprostije rečeno znači sveobuhvatno. U ovoj gore rečinici integralno praktično podrazumeva sve što možete uzeti u obzir da provedete kontrolu ili upravljanje nad onim što Vam čini štetu u proizvodnji. Dakle, ovdje je fokus na međuodnosima, akcijama ili aktivnostima koje su pažljivo planirane i usklađene, između bolesti, štetočina, biljaka maline, faktora okoline, te različitih metoda kontrole. Ovaj pristup uzima u obzir sve raspoložive, sve dostupne taktike, sve ono što Vam je na dohvat ruke, te razmatra kako se to uklapa sa ostalim korištenim poljoprivrednim praksama, odnosno radnjama koje mi agronomi nazivamo agro- i pomotehničkim mjerama. KONKRETNO: OVDJE SE SVE RADI ŠTO JE POTREBNO MALINI, OKOPAVA, HRANI, OREZUJE, NEMA HOĆU NEĆU, I TU SE SVE RADI PRAVILNO, NE OVAKO ILI ONAKO, DAKLE INTENZIVNA JE PROIZVODNJA. OVDJE NEMA SVAKAKVE SADNICE, NEODGOVARAJUĆEG ZEMLJIŠTA, UZGOJA BEZ NAVODNJAVANJA, A POGOTOVO NEKE SAMOVOLJE. ISPUNJAVANJEM SVIH OVIH MERA OVDJE SE UTIČE NA POJAVU, A SAMIM TI I NA KONTROLU SVEGA ONOGA ŠTO VAM ČINI ŠTETU U PLANTAŽAMA MALINE. Dakle, malinari prva promena koji trebate napraviti u svojoj proizvodnji jeste da sve što radite to bude integralno.

Kad bi integralno upravljali svojim plantažama...

Sljedeći pojam jeste kontrola, a za isti danas se u ovom konceptu moderno koriste i upravljanje ili menadžment. Najjednostavije za objasniti kontrolu u ovom konceptu jeste da je to način da se štetočine održavaju ispod praga kada uzrokuju štetu. PRAKTIČNO TO BI ZNAČILO ODRŽAVANJE BILJAKA MALINE I CELOKUPNE PLANTAŽE KORIŠTENJEM MNOGO TAKTIKA DA SE NIVOI ŠTETOČINA ZADRŽE ISPOD EKONOMSKOG PRAGA. Pojam upravljanje ili menadžment u ovom kontekstu za Vas označava način da se štetočine zadrže ispod nivoa, gde oni mogu izazvati ekonomsku štetu. Dakle, kontrola i menadžment, odnosno upravljanje za Vas ovdje imaju identično značenje, i zato ih većina stručnjaka koristi kombinovano. Sledeći logiku, sada se za sve malinare koji ovo provode na pravi način može reći da su kontrolori bolesti i štetočina, ili savremenije menadžeri svojih plantaža. I dosita je tako. No, da nastavimo sa terminima. Ovdje menadžment, upravljanje i kontrola ne znače uklanjanje ili iskorenjavanje štetočina bukvalno, odnosno uradite i sve štetno nestane, sve je onda čisto. Ma jok, zapamtite, ne, nije tako. Upravljanje ovdje znači pronaći taktike koje su efektivne (daju rezultat) i ekonomične (ne trošite pare bezveze), te da održe štetu po okolinu na minimumu. KONKRETNO U PRAKSI: SVE ŠTO VI RADITE U PLANTAŽAMA MALINE MORA BITI TAKO POSTAVLJENO DA KORISTI MALINI NA NAJBOLJI MOGUĆI NAČIN, NIŠTA NE IZOSTAVLJATE, A ISTOVREMENO VODITE RAČUNA O PČELAMA DA NE UGIBAJU, PAZITE DA NE ZAGADITE ZEMLJIŠTE ZA SLEDEĆE GENERACIJE, KAO I VODU, A POSEBNO SE FOKUSIRAJTE NA PLODOVE DA SE ONAJ KRAJNJI KONZUMENT NE BI RAZBOLIO.

Za kraj ostao nam je pojam štetočina. U ovom konceptu on označava organizam koji je nepoželjan i ima negativan uticaj na rast biljaka maline, odnosno onaj koji je u sukobu sa Vašim profitom u proizvodnji, odnosno sa zdravljem celokupne okoline, i koji Vam otežava put do uspeha. KONKRETNO U PRAKSI: VI ZNATE ZA DIDIMELU, BOLEST KOJU ČESTO IMATE I SUZBIJATE U MALINJACIMA, A TU BOLEST UZROKUJE JEDAN ORGANIZAM KOJI JE GLJIVICA, DAKLE ONA JE ŠTETOČINA. SIGURNO STE TOLIKO PUTA ČULI I VIDELI LISNE UŠI, KOJE SE HRANE SISUŠI SOKOVE IZ SPOROVDNIH SUDOVA BILJAKA MALINE I NA TAJ NAČIN DIREKTNO NANOSE ŠTETU. PORED TOGA, LISNE UŠI PRENOSE MNOGE BOLESTI I VIRUSE, I SVI ONI ZAJEDNO UZROKU ŠTETU, ODNOSNO NAPADAJU VAŠ PROFIT, STOJE NA PUTU VAŠEG USPEHA. ZATO ZA NJIH KAŽEMO DA SU ŠTETOČINE.