Sadni materijal maline

Suština za početak, sredinu i kraj u proizvodnji

Malinari, najvažnije odluke koje utiču na profitabilnost Vaše proizvodnje donose se pre sadnje! Upravo iz tog razloga, suštinski, apsolutno najznačajnija stvar na koju morate obratiti pažnju pre podizanja zasada jeste nabavka zdravog i kvalitetnog sadnog materijala.

Kada je u pitanju konačan uspeh u proizvodnji maline, odnosno dugoročno visok prinos i kvalitet ploda, na mnoge stvari Vi kao proizvođači ne možete direktno uticati. Srećom, to nije slučaj sa sadnicama maline, koje su isključivo Vaš izbor. Vi birate sadnice, i tako direktno, svesno ili ne, imate uticaj na uspeh cjelokupne proizvodnje koja Vas očekuje! Kod izbora sadnice maline često napravite grešku koju kasnije nikako ne možete ispraviti, a to je da uzmete sadni materijal bez proverenog kvaliteta i nepoznatog porekla. Sadnice maline koje su umnožene od biljaka iz proizvodnih zasada ili drugih nekontrolisanih izvora, čak i kada za Vas izgledaju zdravo, su definitivno rizičan izbor! Zašto? Praktično, takve biljke mogu biti bez vidljivih simptoma, a da u sebi nose viruse, patogene gljivice, bakterije, sve što im može ograničiti životni vek i proizvodnju. Takve sadnice imaju nepoznato poreklo, jer ne znate da li su sortno čiste, kolika je starost majčinskih biljaka i koliko će trajati u proizvodnji, odnosno koliko su potrošene. Ove sadnice se ne preporučuju za sadnju, zato što nije moguće garantovati da uz potrebnu negu i standardnu pažnju, u povoljnim uslovima mogu dati zadovoljavajuće prinose i trajati koliko je potrebno.

Budući da je sadni materijal iz uvoza prilično nepristupačan za prosečnog proizvođača maline u Srbiji, a sadnice predstavljaju jedno od gorućih pitanja u proizvodnji, odlučili smo se ponuditi prihvatljivo rešenje. To je podrazumevalo organizaciju proizvodnje visokokvalitetnog i cenovno prihvatljivog sadnog materijala u koji će malinari imati poverenje, i znati tačno odakle dolazi i kakav kvalitet mogu da očekuju. Cilj je bio napraviti savremen i jedinstven matičnjak, koji će biti primer, ali i standard za buduću proizvodnju sadnica maline. U saradnji sa našim partnerom, kompanijom HOYA V.S., odabrali smo lokaciju koja je ispunila sve ono što je bilo potrebno, a to je potpuna prostorna izolacija, gde u blizini nema niti jednog zasada maline ili nekog drugog jagodastog voća.

Danas, kompanija HOYA V.S. na srpsko tržište, kao i u zemlje regiona, isporučuje sadni materijal maline sorte vilamet iz vlastitog matičnjaka na planini Goliji. U pitanju je sadni materijal namenjen za zasnivanje plantažnih zasada kategorije zreli izdanak golih žila. Ovaj tip sadnog materijala podrazumeva pojedinačne izdanke upakovane u buntove (pakovanja) od po 25 komada, koji su skraćeni na visinu od 40 cm od nivoa korenovog vrata, i sa dobro razvijenim vlastitim korenovim sistemom. U posebne vreće namenjene daljem plasmanu do krajnjeg kupca pakuje se po 8 buntova (200 sadnica ukupno). Sadnice maline poseduju svu potrebnu dokumentaciju propisanu važećim pravilnicima o kontroli i sigurnosti kvaliteta. Na prvom mestu to su uverenja i sertifikati koji garantuju poreklo sadnice i njihovo besprekorno zdravstveno stanje, te na osnovu kojih se mogu ostvariti subvencije i novčane nadoknade od strane države.

Poklonite nam svoje poverenje, a za uzvrat očekujte od nas vrhunski sadni materijal i svesrdnu pomoć naših stručnjaka na terenu kako bi postigli maksimalne rezultate u vašim zasadima!