Arilje 2018. godine

5. Međunarodno savetovanje "VREME JE ZA MALINU"

Kako odgovoriti mnogobrojnim izazovima u proizvodnji maline

Arilje 2018. godine bilo je 5. MEĐUNARODNO SAVETOVANJE o proizvodnji maline pod nazivom VREME JE ZA MALINU u organizaciji firme HOYA VS iz Subotice. U nastavku Vam donosimo cjelokupan sadržaj programa domaćina kao retrospektivu.

Na samom početku skupa želim da iskoristim priliku da pozdravim i brojne goste iz inostranstva, iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Bugarske, Rumunije, i da im se zahvalim što su došli da zajedno sa nama podele informacije i iskustva. Mnogo je izazova pred nama. I sami ste svedoci da prethodne godine nisu ni nalik jedna drugoj. Svaka godina je drugačija i predstavlja jedno novo iskustvo. Mi smo i dalje tu da Vam približimo nova dostignuća i iskustva koja danas zahvaljujući nauci i novim tehnologijama rastu matematičkom progresijom. Mnogo parametara određuje kakva će biti sezona koja je pred nama. Na neke od njih mi ne možemo uticati poput ponude i potražnje na svetskom tržištu, ali možemo na kvalitet. Svi Vi koji ste nas pratili prethodnih godina znate da smo se trudili da budemo aktuelni odnosno da procenimo koje su to potencijalne prepreke bilo da su one iz oblasti ishrane, zaštite, zdravstvene bezbednosti ploda i kako ih rešiti tj., koji su to koraci za sigurnu i isplativu proizvodnju. Rekli smo da su to: izbor lokacije za podizanje zasada maline, analiza i priprema zemljišta za sadnju, izbor sadnog materijala i sadnja, optimalizacija troškova proizvodnje, đubrenje i ishrana maline, zaštita maline od prouzrokovača bolesti i štetočina, berba, skladištenje plodova, te nega zasada nakon berbe.

Ovih devet tačaka predstavljaju proces, i ne mogu stati u 2 ili 3 sata predavanja, kao što se tako brzo ne mogu rešiti ni problemi koji su se nagomilavali svih ovih godina. Zašto sam se vratio na njih, i zašto Vas podsećam na sve to? Mnogo je subjektivnih i mnogo objektivnih razloga za to. Da krenemo od subjektivnih razloga. Ja znam da svi Vi u ovoj sali znate da proizvedete malinu. Ali isto tako znam da smo svi mi u bližoj ili daljoj prošlosti na samom startu pravili iste ili slične greške koristeći sadni materijal iz proizvodnih zasada. Koristili smo sadnice od komšije, rođaka, kuma i svaka ta sadnica je još iz nekog prethodnog zasada ponela neku boljku sa sobom, ma kako ona dobro izgledala u tom trenutku u tim uslovima ili na tom zemljištu. I nakon svih ovih godina kada su se poklopili nepovoljni klimatski uslovi, loš sadni materijal, neadekvatna ishrana i agrotehnika, moralo je doći do pada prinosa, malog broja i kratkih izdanaka za sledeću godinu. Objektivni razlozi su nedostatak zdravog i kvalitetnog sadnog materijala iz legalnih matičnjaka na tržištu. Svesni te situacije još kada smo pokrenuli tu celu priču pre par godina, krenuli smo po Evropi da tražimo takav materijal. Na žalost nismo uspeli u tome, ne zato što kvalitet nije bio dobar, već što nismo mogli postići po nas i po vas prihvatljivu cenu od 30 ili 40 centi. Tada smo došli na ideju formiranja matičnjaka jer nismo imali drugo rešenje i nadamo se da će već ove godine mnogi od vas ovde imati priliku da ga nabave. Ako imate dobru parcelu, dobro pripremljenu, i znate da ste sve dobro odradili pre sadnje, imaćete i u bliskoj budućnosti vrhunski, siguran i bezbedan materijal za proširenje proizvodnog zasada, a pri tom ste i uštedeli novac. Eto prvog koraka, sigurnog koraka za sigurnu budućnost naše malinarske proizvodnje.

Mnogi od vas su se pitali da li je to realno? Da ne znamo ljude koji su to postizali prethodnih godina mi bi smo lestvicu postavili na 22 ili 24 t/ha. Ali pošto su među vama oni koji su to i dokazali ona je tu gde jeste i moguća je. Biće godina kao što je bila prošla kada će to biti misaona imenica kao što na kraju i ove novčanice neče biti uvek iste. Nekada će biti u nižim apoenima ali ono što većina nas zna je da za razliku od cene možemo uticati na prinos i kvalitet, a samim tim i na zaradu. Prethodno sam spomenuo da ne možemo uticati na određena globalna dešavanjima ali jesmo tu da Vam pomognemo u domenu kojim se bavimo, a to je pre svega prethodno pomenut zdrav sadni materijal i pravovremena i adekvatna ishrana. PRAVOVRMENA I ADEKVATNA ISHRANA JE POLA ZAŠTITE! Segment proizvodnje gde Vam zaista mošemo pomoći je ishrana. Pre gotovo deset godina krenuli smo sa svima Vama dobro poznatim žutim džakom, a da pri tome nismo bili sigurni kakve ćemo efekte postići. Nakon nekoliko godina smo shvatili da tu ima nešto na šta nismo obraćali pažnju. Rezultati koje smo postizali često su prevazilazili količinu hranjivih materija u tom đubrivu. Bilo je nejasno zašto đubriva slične formulacije ne daju takav efekat. Razlog za to nalazio se u mikrobiološkom sastavu Italpollininih đubriva u kojima se nalazi preko milion bakterija po gramu đubriva. Radili smo brojne analize i utvrdili da mnoga đubriva tog tipa imaju max. 40.000 do 50.000 bakterija/gr đubriva. Ključ je bio ne samo u tehnologiji proizvodnje, već u kvalitetu i sastavu sirovina kojima Italpollina raspolaže. Bilo je đubriva koja su na tržište ušla nekoliko godina pre nas, ali ni jedno nije dalo takve rezultate. To je ono što nam je kasnije dalo krila da uvedemo nove formulacije poput GUANITA ili preparate poput TRAINERA ili SCUDA i da budemo sigurni u njihov kvalitet i rezultate koje postižu već godinama.

Pričali smo prethodnih godina o povećanju broja zasada u Poljskoj, Rumuniji, Bugarskoj, pričali smo da se po nečemu sem po količini otkupljene maline moramo razlikovati pa smo insistirali i dalje insistiramo na kvalitetu. Taj kvalitet imamo i moramo se na sve načine truditi da ga i održimo. Ali smo isto tako rekli da nije dovoljan i da se sve više vodi računa o zdravstvenoj ispravnosti ploda. Pre dve godine imali smo gosta predavača iz Sarajeva prof. Dr Abdulaha Gagića koji nam je govorio o rizicima kada je kvalitet vode kojom zalivamo naše zasade u pitanju, kao i novim potencijalnim rizicima po zdravstvenu bezbednost ploda maline. Jedni bez drugih ne možemo, pratićemo, osluškivaćemo koje su to teme koje nas sve interesuju. Dovodićemo i dalje ljude od nauke i struke, vrhunske stručnjake da pokušaju da vam pomognu, daju ideju, smernice kuda i kako dalje. Na ovogodišnjem savetovanju donosimo Vam sledeće teme i predavače:

  1. Virusi na malini. Prof. dr Slobodan Milenković;
  2. Konstrukcije protivgradnih mreža, proizvodni program i usluge. Miroslav Nikolić;
  3. Zdrav sadni materijal. Dušan Karimanović;
  4. Povratak prirodi (Organska đubriva – Italpollina). Zoran Maričić;
  5. Malinari smo bili i ostali (Šta je malinarstvo?). Adnan Maličević.