Vreme je za malinu 2023.

X REGIONALNO SAVETOVANJE O UZGOJU MALINE
Ivanjica, 27. januar 2023.

R-EVOLUCIJA U ISHRANI I ZAŠTITI BILJAKA MALINE
uzgoj sada i u budućnosti

Ovogodišnje Regionalno savetovanje malinara "VREME JE ZA MALINU" donosi vam R-EVOLUCIJU U ISHRANI I ZAŠTITI BILJAKA MALINE. R-Evolucija je naziv za ostvarenje boljeg, vrhunskog rezultata u proizvodnji MALINE, kroz praktikovanje inovativne ishrane i zaštite njenih biljaka. Mnogo je noviteta, i zato treba naglasiti da je samo jedna inovacija u MALINARSTVU na podrucju regije, a mi smo je nazvali R-EVOLUCIJA U ISHRANI I ZAŠTITI BILJAKA MALINE.

R-Evolucija, po prvi put na području regije, proizvođacu MALINE omogućava da stvari gleda onako kako želi da ih vidi. Praktično, to je ciljana proizvodnja, ono što proizvođač želi ostvariti, postići, i prema tome projektuje ishranu i zaštitu biljaka MALINE. Ali, da bi ciljao na ono što želi, proizvođač treba znati koji faktori ugrožavaju njegovu želju, i tek onda delovati. OVOGODIŠNJE SAVETOVANJE DONOSI REŠENJE ZA SVE ONO ŠTO MALINARIMA U PROIZVODNJI UGROŽAVA PRINOS, DA DOBIJU VIŠE, BOLJE BEZ OBZIRA NA USLOVE UZGOJA... R-Evolucija podrazumeva da proizvođač MALINE svaki dan povuče par pametnih poteza u uzgoju, a koji će vremenom, odnosno na kraju iste dovesti do nezamislivog uspeha. Tako, R-Evolucija za rezultat ima promenu načina razmišljanja u uzgoju MALINE, i trenutno delovanje.

R-EVOLUCIJA PROIZVOĐAČIMA MALINE OBEZBEĐUJE:

R-Evolucija nije opcija niti izbor, već inovativni model koji prakse uzgoja čini efikasnijim, boljim, a koje kao takve za rezultat imaju CILJANO USMERENU I KONTROLISANU PROIZVODNJU MALINE. R-Evolucija obezbeđuje očuvanje suštinskih resursa bez kojih nije moguće organizovati proizvodnju maline, i tako MALINARU DAJE POTREBNE PRINOSE DUGOROČNO. Posebna strana R-Evolucije jeste FINALNI PROIZVOD VISOKOG STEPENA BIOLOŠKE ISPRAVNOSTI, koji zadovoljava tražene vrednosti na tržištu, što je danas veliko ograničenje kod plasmana.

Zbog promenljivih uslova uzgoja, sve je manji broj pesticida i mineralnih đubriva koja malinarima mogu dati zadovoljavajući prinos i kvalitet ploda, dok su istovremeno troškovi njihove nabavke enormno visoki. Regulative o zabrani upotrebe hemijskih preparata i ograničenom korištenju đubriva sve su intenzivnije, i postavljeni ciljevi nameću potrebu uvođenja hitnih promena u proizvodnji. IAKO ULAŽU U PROIZVODNJU, MALINARI SVAKE GODINE ZBOG KLIMATSKIH PROMENA I POGREŠNIH PRAKSI UZGOJA IZGUBE ZNAČAJNU KOLIčINU RODA. Pitanje je, kako prevazići gubitke u proizvodnji sa zabranom primene određenih pesticida i ciljanim smanjenjem upotrebe mineralnih đubriva? Malinari samo i jedino mogu opastati u biznisu malinarstva ukoliko praktikuju prakse održive proizvodnje. R-EVOLUCIJA JE ODRŽIVA PROIZVODNJA MALINE, A TO ZNAČI DA ONA NUDI REŠENJA KOJA SADA I U BUDUĆNOSTI MALINARIMA DAJU MOGUCNOST OSTVARENJA ŽELJENOG PRINOSA I KVALITETA RODA. ZATO JE OVOGODIŠNJE, DESETO PO REDU REGIONALNO SAVETOVANJE MALINARA VREME JE ZA MALINU REVOLUCIONARNO, POSEBNO I JEDNISTVENO, UZ SVE NAVEDENO I JUBILARNO.

Svaki MALINAR može praktikovati R-Evoluciju, a ne samo onaj koji ima ovo ili ono. Suština kojom se vodi R-Evolucija jeste da za uspeh u proizvodnji treba ispoštovati prirodne principe, odnosno poceti od njih, i dalje slagati kockice koje cine proizvodnju. Vecina grešaka, gubitaka u uzgoju, posebno smanjenje prinosa i kvaliteta fi nalnog proizvoda, nastaje kada MALINAR zanemari prirodne principe, ili pak pokuša da ih nadomesti, zameni nekim inputima. Prirodni principi u uzgoju MALINE su nezamenjivi, i oni predstavljaju sve ono što je od prirode važno za rast, razvoj i plodonošenje njenih biljaka. Tako na primer, kljucni prirodni princip kod uzgoja MALINE jeste plodno zemljište, bez kojeg nema visokih prinosa i kvaliteta fi nalnog proizvoda. Proizvođači, vrlo cesto, pokušaju plodno zemljište napraviti korišcenjem mineralnih đubriva, a rezultat takve aktivnosti jeste njegov gubitak ili oštećenje za proizvodnju, te dolazi do gubitka prinosa.

rEvolucija kao inovacija u ishrani biljaka

Vecina proizvođaca MALINE ima pretpostavke o proizvodnji, koje se kreiraju na osnovu nepotpunih, ili pogrešnih informacija. Tako na primer, mnogi primenjuju đubrivo u pogrešno vreme, govoreci kako je to nekada ranije obezbedilo odlican rezultat, a sada ako ne dobiju ono što su želeli, tvrde da je razlog sasvim nešto drugo. Takođe, još uvek mnogi MALINARI veruju kako se mora skoro i polovina roda izgubiti zbog mraza ili suše. Ove pretpostavke, koje vecina smatra istinom veoma uticu na uspeh u proizvodnji MALINE, i mi smo razvili R-Evoluciju da ih prevaziđemo. R-Evolucija je inovacija, ne nešto novo ili novitet, vec model i nacin proizvodnje, odnosno uzgoja biljaka MALINE koji ce postati uobicajen u buducnosti. R-Evolucija je uzgoj za buducnost, i ona ima inovativnost u zaštiti biljaka MALINE. Dok se klasicna zaštita fokusira na uništavanje štetnih organizama primenom pesticida, R-Evolucija jaca prirodnu otpornost biljaka MALINE. U R-Evoluciji se ne koriste pesticidi, tako da ne važe pravila u pogledu karence, i ostalog što dominira u klasicnoj zaštiti biljaka.

rEvolucija kao inovacija u zaštiti biljaka od biotskog i abiotskog stresa