O savetovanju

"Vreme je za malinu" 2020. godine

Stručno savetovanje za malinare Regije

Stručno savetovanje malinara ¨VREME JE ZA MALINU¨ kao tradicionalni skup nekoliko prethodnih godina organizovali smo u sali "Dečani" u Arilju. Sada, 2020. godine ovaj skup održavamo na jedan potpuno drugačiji način, koji će praktično biti dostupan svima onima koji pokažu interes za to, bez ograničenog broja učesnika u pogledu prostora, s'obzirom da se radi o "online" stručnom savetovanju, odnosno onom koje će se emitovati uživo putem interneta.

Prvi skup, kao stručno savetovanje malinara, održan je u Arilju 2014. godine pod motom ¨VREME JE ZA MALINU¨, a isti je obeležila velika zainteresovanost proizvođača. Narednih godina skup je nizao uspehe, i došao na nivo da poseduje nedovoljne kapacitete za sve one koji su bili zainteresovani. Veliki broj tema, domaćih i međunarodnih predavača, lokalnih, regionalnih i svetskih eksperata za određene oblasti, sve to imalo je za rezultat uvođenje novih tehnoloških rešenja u proizvodnju maline na području regije. Skup ¨VREME JE ZA MALINU¨ simbolično je organizovan na dan Svetog Save koji simbolizuje prosvetiteljstvo, te je kao takav uvršten u kalendar godišnjih dešavanja i postao prepoznatljiv događaj u širem regionu.

U osnovi, cilj ovog skupa je bio da se zainteresovanim proizvođačima maline obezbede ključne informacije o uzgoju ove vrste voća, te ponuditi rešenja za aktuelne probleme, posebno u pogledu vremenskih neprilika koje poslednjih godina uzrokuju velike štete, ali i uvesti u proizvodnju neka od novih, potpuno modernih rešenja kako bi se odgovorilo na aktuelne izazove. Problemi u malinarstvu u celom regionu su kulminirali 2018. godine, a najznačajniji rezultat svih dešavanja bio je neprocenjivo nezadovoljstvo malinara, od kojih su neki potpuno odustali od proizvodnje, a drugi odlučili minimizirati održavanje malinjaka, i čekati neka bolja vremena. Za 2019. godinu može se reći da je bila prekretnica za mnoge malinare, tako su oni koji su se još dvoumili tada konačno i odustali, a oni koji su ostali nastavili težiti usavršavanju proizvodnje.

Kako bi svim malinarima u regiji obezbedili stručnu i tehničku podršku u 2020. godini odlučili smo organizovati ¨VREME JE ZA MALINU¨, ali na jedan potpuno novi i drugačiji način od onog kako smo to radili prethodnih godina. Ovaj put nismo planirali organizovati klasično okupljanje malinara na dan Svetog Save u Arilju. Umesto pozivanja i odlaska u Arilje odlučili smo stručno savetovanje organizovati na jedan potpuno moderan i za ove prostore neuobičajen način a to je ONLINE, odnosno uživo putem interneta. Predavači će u predviđeno vreme u multimedijalnom centru izlagati predavanja na identičan način kao što su to radili prethodnih godina u Arilju, s'tim što ovaj put zainteresovani proizvođači neće morati odvajati ceo dan za ovaj događaj, neće se morati izlagati trošku i naporu putovanja do Arilja, već će biti dovoljno da u predviđeno vreme, u ponedeljak 27.01.2020. godine u 17 časova budu kod svoje kuće, ili da zajedno sa prijateljima budu na mestu gde će moći da putem ove web platforme uživo prate celokupna predavanja. Svi zainteresovani će putem svojih pametnih telefona, tableta ili računara, moći gledati predavanja i učestvovati u programu postavljajući pitanja na koja će im predavači davati odgovore i sugestije.

Ne zaboravite, redovno pratite naša obaveštenja i srdačno Vam želimo dobrodošlicu na ONLINE savetovanje malinara "VREME JE ZA MALINU" 2020. godine. Svaki Vaš predlog i sugestija biće uzeti u razmatranje sa ciljem da održimo i dalje razvijamo malinarstvo.